Koło florystyczne

Zajęcia kulinarne:

Cel: Przygotowanie wychowanków do samodzielnego życia oraz kształtowanie zaradności życiowej poprzez umiejętne przygotowanie potraw, sałatek, deserów.

Tematy zajęć:

  1. przygotowanie sałatek, past, dipów.
  2. wykonywanie apetycznych i pożywnych kanapek.
  3. pieczenie ciast i ciasteczek, tortów, przygotowanie deserów.
  4. gotowanie zup i drugich dań.

Zajęcia florystyczne:

Cel: Rozwijanie twórczych umiejętności wychowanków, wprowadzenie w świat wartości estetycznych, rozwijanie kreatywności, uwrażliwienie na piękno.

Tematy zajęć:

  1. Wykonywanie wiązanek i bukietów z kwiatów żywych i suszonych.
  2. wykonywanie kryz i konstrukcji pod bukiety.
  3. Wykonywanie stroików okolicznościowych z okazji Święta Wszystkich Świętych, Świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocnych.